Mooie dingen al gezien dus, maar de panda-stad bezoeken zonder panda’s te zien kan natuurlijk niet! Er was ook een “volunteer project”, wat 100 euro p.p. kostte. Bij dat “vrijwilligerswerk” zou je een dagje de panda’s kunnen verzorgen, en maak je ze dus van heel dichtbij mee. Dit leek ons wel erg gaaf! Helaas was dat voor de komende dagen niet meer mogelijk, dus namen we genoegen met een gewone toer; dat was dan ook niet zo duur.

We moesten om half 8 klaarstaan om naar de “Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding” te gaan. ’s Middags doen de panda’s doorgaans niks anders meer dan slapen, dus leuk om ze ook even actief te kunnen zien! Om half 9 kregen de panda’s een hoop bamboe te eten, wat hele leuke foto’s opleverde! De bamboescheuten werden eerst klaargezet. Een verzorger bracht eerst een hele lading aan takken naar de voederplek, en stak vervolgens wat scheuten in kleinere bosjes in een aantal gaten in de grond. Toen de panda’s naar buiten kwamen, pakten ze met hun poten een paar takken en lieten zich achterover op hun rug vallen. Liggend beoordeelden ze de kwaliteit en aten ze de lekkere takken op. De bladeren waren waarschijnlijk het lekkerst, aangezien ze daar het eerst aan begonnen. De takken kostten ook meer moeite om op te eten, omdat ze eerst de “schil” eraf haalden en alleen het binnenste van de bamboetak opeten. (Net als een banaan dus)

Ook de “Red Panda’s” waren daar te bezichtigen, maar dat is geen familie van de bekende zwart-witte “Giant Panda”. Die hadden wel iets van rode wasberen weg; ze waren in ieder geval veel actiever dan de gewone panda’s!

Het was ook heel lief om ook een moeder met haar 10 maanden oude baby-panda te zien spelen. We zagen later in het park een filmpje dat panda’s na de eerste bevalling niet automatisch een “moeder-instinct” hebben en het baby’tje dan ook niet goed verzorgen. Bij een tweeling heeft de moeder slechts genoeg melk voor eentje, dus gaat de ander in de natuur dus automatisch dood. Niet gek dat de panda’s met uitsterven werden bedreigd! Dit centrum zorgt ook voor kunstmatige inseminatie, en zorgt dat baby’s goed verzorgd worden (is het niet door de moeder, dan is het wel door de verzorgers). Een baby weegt bij geboorte 100gram, dat is 1/1000 van de moeder! Niet gek dat mama dat de eerste keer niet goed herkent! Binnen een maand weegt ie al een kilo. Het eerste jaar kunnen panda’s niet zoveel en zijn het net mensenbaby’s. Na 1,5 jaar is de kleine zo groot en zelfstandig geworden dat hij zonder zijn moeder de wereld aan kan!