Terugblik: Brazilie

Opvallend aan Brazilië is dat, ondanks dat het in Zuid-Amerika ligt, er geen Spaans gesproken wordt. In plaats daarvan spreken ze er Portugees. Zelfs vlak over de grens was er geen overgangsgebied. We hadden al een aantal keer gehoord dat Spaans en Portugees wel op elkaar leek en dus dachten we ons er wel te redden met de Spaanse kennis die we intussen hadden opgebouwd. Nee dus! Wat ons betreft lijken die twee talen dus absoluut niet op elkaar. Tel daarbij op dat de Brazilianen ook geen Spaans of Engels spreken en we waren voor de zoveelste keer deze reis terug bij 0 kennis om te communiceren met de bewoners van het land waar we ons bevonden..

Verder opvallend is dat het wederom een heel groot land is; het grootste regenwoud van de wereld ligt hier, het is het land met het grootste stuk evenaar wat over land loopt en het is de grootste koffieproducent van de wereld. Niet dat je er in het dagelijks leven veel van merkt (de koffie is niet bijzonder goedkoop) en we hebben het natuurlijk al eerder gezien, maar het blijft bijzonder. Wanneer je bijvoorbeeld op een interlokale busstation staat en je ziet mensen instappen voor een bus van Sao Paulo naar Fortaleza (wat een tocht is van enkele dagen!) word je er wel weer even aan herinnerd.

Iets misschien minder opvallend, omdat het ten slotte toch Zuid-Amerika is, is de corruptheid. We hebben hier gelukkig zelf geen last van gehad (in tegenstelling, wij hebben juist heel veel dingen gekregen van de Brazilianen!), maar bijvoorbeeld in Sao Paulo hangt in het centrum een grote teller met hoeveel belasting er in totaal al door de Brazilianen is betaald. Dit om de mensen er aan te herinneren hoe weinig er eigenlijk met hun geld gedaan wordt. Het schijnt dat er 40% van de betaalde belasting in de zakken van de (corrupte) politici verdwijnt! Dan hebben wij in Nederland toch nog niet zoveel te klagen.

 

Geef een reactie

'