De cruise die we hadden geboekt was de Chinese versie van de Yangtze River Cruise. We hadden hiervoor gekozen omdat deze goedkoper was dan de westerse versie en wij dachten: boot is boot en de omgeving verandert toch niet. Excursies hebben we er ook maar buiten gelaten, een Chinese reisleider verstaan we toch niet…
Zondag 1 juli werden we om 14u opgepikt bij ons hostel om naar de bus gebracht te worden, die ons vervolgens naar de boot zou brengen. Voordat we naar de bus gingen, moest er natuurlijk eerst nog een keer geprobeerd worden om ons excursies te laten boeken tijdens de cruise. Na flink onderhandelen hebben we één excursie geboekt, te weten een tochtje door de kleinste van de “Three Gorges”.
Eenmaal op de boot was het al tijd voor het avondeten. Daarna zijn we de boot gaan verkennen en het vertrek gaan volgen vanaf het bovendek. De volgende dag hadden we om 12u de excursie door de kleine kloof. Hiervoor moest iedereen die meeging in een kleinere boot. Deze sloeg al snel een zijriviertje van de Yangtze in en hier zagen we voor het eerst sinds het vertrek blauw water i.p.v. bruin! Deze excursie ging door een werkelijk heel mooie smalle kloof en liet ons en passant ook nog even een leuk lokaal dorpje bezoeken. Na zes uur waren we pas terug, dus een goede keus!
’s Avonds hebben we nogmaals de boot rondgelopen en hier hebben we zelf ons antwoord gevonden op de vraag welk spel die Chinezen toch spelen. Harrie werd namelijk uitgedaagd voor een potje “Chinese Chess”! Met een korte uitleg en veel hulp van de omstanders wist hij zelfs te winnen. We zullen echter nog maar niet om geld gaan spelen…
De volgende dagen lagen we ergens aangemeerd toen wij wakker werden. Na enig informeren bleek dat we hier nog ruim twee uur zouden blijven. Genoeg tijd om dus even de omgeving te verkennen en wat inkopen te doen. Na een laatste stuk varen van een kleine twee uur, kwamen we aan bij de “Three Gorges Dam”, de eindbestemming van de cruise. Wij hadden de excursie hiervoor niet geboekt omdat we dachten de uitleg toch niet te kunnen verstaan en net zo goed zelf wat rond konden lopen. Bleken we echter gelijk in een bus te moeten stappen om ons naar de dichtstbijzijnde stad te brengen. Helaas dus geen mogelijkheid om deze indrukwekkend grote dam beter te bekijken en zo eindigde deze bijzondere Chinese cruise nog met een klein minpuntje.