In Moskou verbleven we 2 nachten in het Godzillas hostel. We hadden een 6-persoons (gemengde) kamer geboekt en sliepen o.a. met een jongen uit China en een man uit Tel Aviv op de kamer. De gast uit Tel Aviv had ons een hoop te vertellen over de treinreis en gaf ons wat tips. De Chinees zou dezelfde trein als wij nemen, dus wellicht zouden we bij hem in de coupй zitten! Bij nader inzien bleek zijn trein een half uur later te vertrekken. Dit contact werd echter niet in de slaapkamer gemaakt, maar in de “lounge”. De lounge was een kamer met 3 banken en 1 tv (boven de deur) en een hoop stopcontacten! Dit was “the place to be”, vooral als het regende.
We zijn toch ook nog uit de lounge weggeweest. Op zondag gingen we richting het Kremlin / Rode plein lopen, want dat moet je gezien hebben. Na een paar minuten begon het te miezeren en na een half uur kwam het met bakken naar beneden! Gelukkig lag er naast het Rode plein een overdekt winkelcentrum, geen probleem. We hebben op de derde verdieping geluncht met een pizza salami en hadden mooi uitzicht op de fontein(!). Dit winkelcentrum (Gum) symboliseerde voorheen het “slechte” aan het winkelen in de Sovjet Unie: lege schappen en lange rijen. Sinds de perestroika in de jaren ’80 is het een bruisend centrum geworden met meer dan 1000 winkels. We hebben alleen grote merken gezien als “Dior”, “Emporio Armani”, “Gucci” en “Prada” (zonder klanten).
Na het eten regende het alleen maar harder en besloten we om naar het hostel te gaan. De straten waren haast wildwaterrivieren geworden! (Een paar uur later was daar niks meer van terug te zien.) Later die middag hebben we nog een stukje gewandeld. Helaas mochten we het Rode Plein niet op, want daar werd een festival klaargemaakt i.v.m. de nationale Onafhankelijkheidsdag. Op het plein voor het Kremlin zagen we een oranje leeuw! Echter bleek dit niet als Nederlandse EK-support te zijn, maar net als de gelaarsde kat en wat andere figuren meer iets voor de kinderen (net Disneyland). Op het plein zagen we ook een bruidspaar gefotografeerd worden, zo bijzonder was het.
Ergens zagen we opeens het woord museum (ik werd steeds beter in de Russische tekens) en gingen we even kijken. Eigenlijk was het een binnenplaats met wat beelden hier en daar bij elkaar. In het aangrenzende gebouw leek een besloten feestje aan de gang met cameramannen – wellicht van het bruidspaar?
De volgende dag was het stralend weer en hebben we een rondje om het Kremlin, langs de Wolga gelopen. Ook hadden we vast de route naar het metrostation gelopen en een ontdekten een binnendoor weg! Tip: loop een straat in waarvan je denk dat die doodloopt en dan krijg je een Russisch-gebarentaal uitleg hoe je de korte route moet nemen.