We hadden de meest luxe bus naar Mendoza toe: “first class”. Dit is nog luxer dan “cama / business class”, dus hadden we in ieder geval een diner, ontbijt, wat drankjes en een eigen flatscreen. Ook kon je de gordijntjes tussen de stoelen dichtschuiven voor wat privacy. Door al die gratis maaltijden, gingen we laat slapen en moesten we extra vroeg wakker worden. De bus duurde in totaal “maar” 9 uur, dus als we 6 uur geslapen hebben, is dat veel..

’s Ochtends vroeg rond half 8 kwamen we aan in Mendoza, waar we een taxi namen naar het hostel. Uiteraard hadden we deze geboekt: in de zomervakantie (ja – januari en februari) reizen ook veel Argentijnen in eigen land dus zijn veel hostels vol.

We hadden een schitterend hostel, met zwembad, dakterras, 2 keukens en een (gratis te gebruiken) wasmachine. Bovendien kreeg je elke avond een gratis glas rode wijn! We kwamen op zaterdag aan, en ons geluk wou dat er die dag een (gratis) stadsrondleiding was gepland. De ochtend gebruikten we om in te checken, te relaxen en naar de enorme supermarkt te gaan. We gingen nog een uurtje op bed liggen voordat de toer ’s middags begon – er kwam zelfs iemand naar onze kamer om ons te vertellen dat de toer zo zou beginnen!

Tot onze verbazing stond er een busje klaar! Die ging eerst naar een nabijgelegen hostel om nog 2 passagiers en de gids op te halen, en vervolgens gingen we naar de berg in het enorme park. Hier zagen we een indrukwekkend standbeeld, wat zelfs op het briefje van vijf pesos staat!

De rest van de toer zagen we wel te voet, en gingen we via het park naar drie van de vijf pleinen in de stad en kregen we ook wat cultureel / historische achtergronden mee. Die pleinen zijn als een 5 op een dobbelsteen verdeeld, zodat je nooit meer dan 2 blokken verwijderd bent van een plein – in geval van een aardbeving. De oude stad is in het verleden namelijk getroffen door een enorme aardbeving, maar na de wederopbouw is de stad “aardbevingproof”.

We hebben op andere dagen ook gewandeld door de stad, wat geprobeerd te shoppen, de was gedaan, was basic-Spaans geleerd (ook door het hostel verzorgd!) en het hardlopen weer eens opgepakt. Er was dus genoeg te doen voor ons in Mendoza, en we wilden dus wel twee nachten extra blijven. Wie weet konden we nog een tango les volgen? De tip van “op tijd boeken” geldt ook voor verlengen! We hadden dus mazzel met een annulering, waardoor we tóch konden blijven.

We (Pleunie) wilden graag tango leren dansen, en hoorden dat dat ook in Mendoza kon. Helaas gingen de tango-lessen voor ons niet door. Alleen op zondagavond zouden die moeten zijn, maar vóór zondag wist niemand ons dat te vertellen, en maandag spraken we pas iemand die het wel wist. Dit was echter in een bar / restaurant, waarbij ik twijfel of er echt sprake zou zijn geweest van “les”…

Ook zijn we een dag heerlijk naar een SPA geweest. We werden ’s ochtends vroeg opgehaald met een busje, want het lag echter wel 30 km verderop. De hele dag konden we genieten van diverse thermaalbaden, een sauna en een modderbad! Tussendoor kon je relaxen op een ligbedje in de zonneweide. Gelukkig was het toevallig die dag bewolkt, zodat we niet gek werden van de hitte, maar konden genieten van de warme baden. En natuurlijk het magnifieke uitzicht van bergen rondom je! De lunch was erbij inbegrepen – en enorm! Je kon zo’n beetje alles kiezen wat je kon bedenken bij een buffet, en het smaakte ook erg goed (behalve het vlees; dat viel een beetje tegen na eerdere uitmuntende Argentijnse steaks!). Na een heerlijk ontspannende dag werden we ’s avonds rond zevenen ook weer netjes voor de deur van ons hostel afgezet.

Mendoza staat bekend om zijn wijnen, dus “last but not least” gingen we dus ook op een wijntoer. Van 14:00u tot 19:00u waren we op pad, en zijn we langs twee wijnfabrieken en een olijvenhuis gegaan. Heel veel zoete (likeur)wijnen, maar ook meer uitleg over het wijnproces en het proeven. Weer anders dan in Cafayate, maar ook interessant.

Bij terugkomst was er woensdagavond in het hostel ook een (gratis) empanada kookklasje. Dit hadden we zo vaak in Cafayate gegeten, dat we graag wilden weten hoe we dat op “originele wijze” zelf kunnen maken! Uiteraard was dit een succes, en bewaren we het recept ook voor thuis!

Donderdag checkten we dan definitief uit. Of toch niet! We blijven de plannen continu veranderen, en besloten woensdag om tot zaterdag te verlengen. We wilden naar een mooi natuur-plekje in een pas tussen Mendoza en Santiago, maar daar ging namelijk geen bus naartoe en bracht een hoop rompslomp met zich mee. Het hostel verzorgde ook toers, waaronder een dagtoer naar Aconcagua e.o. Dit planden we op donderdag, zodat we toch konden genieten van het uitzicht van de omgeving.

Er was nog even de vraag of we nog wel weer terug bij het hostel zouden komen. Het was net begonnen met regenen, en we stonden stil. Het bleek dat door de regen er wat aarde was verschoven en er een gigantische modderpoel was ontstaan op de weg, waar het voorste busje in was blijven steken. Gelukkig kregen we hulp van politie en een andere wagen die het busje weg kon trekken, waarop een aantal mannen met scheppen de weg weer begaanbaar maakten. Na drie kwartier konden we dus gewoon weer verder! Bij terugkomst in het hostel dus gewoon op tijd voor de gratis wijnproeverij.

Vrijdag zouden we naar de oude stad van Mendoza gaan. Na een beetje Googlen, kwamen we erachter dat we daar al een soort van geweest waren. Een plein, een kerk.. dus besloten we gewoon een stukje te wandelen door het stadje en ’s avonds een terrasje te pakken en ergens in de stad te gaan eten. Heerlijk gegeten, maar veel te veel..

Zaterdagochtend gingen we weg. Alweer, maar nu het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd! We hadden de bustickets gekocht (praktisch de laatste twee voor die dag) en moesten dus wel naar Valparaíso gaan. Voor de derde keer deze reis gingen we weer richting Chili.