Allereerst iedereen de beste wensen! Aangezien we in Cordoba, waar dit verhaal over gaat, 2013 hebben begroet, kunnen we daar nog wel mee beginnen.

Zondag 30 december kwamen we na inderdaad een fijne nacht in de 1e klasse redelijk uitgerust aan in Cordoba. We hadden hier een hostel geboekt tot 2 januari om Nieuwjaar te vieren in de op-één-na-grootste stad van Argentinië. De eerste twee dagen zou er door Harrie nog gewerkt worden. Wanneer er echter overdag gewerkt wordt, kun je nog wel ’s avonds wat doen. Zo zijn we zondagavond nog wel een wandeling gaan maken. In eerste instantie was dit een korte wandeling van een half uurtje, waarbij we een geweldige ijssalon hebben gevonden! Bij terugkomst in het hostel, vertelden ze ons van een “handicraft market”. Deze was alleen op zondagavond en niet ver van het hostel. Dus besloten we gelijk om daar ook maar heen te gaan. Na even zoeken hadden we het gevonden en kregen we erg diverse marktkraampjes te zien! Echt een heel erg leuke markt om overheen te wandelen. Na een tijdje kwamen we nog wat mensen uit het hostel tegen en zij vertelden ons over een plein waar gedanst werd. Ook hier hadden wij wel oren naar, dus verlieten we de markt en liepen we in de richting die ze hadden aangewezen. Na een tijdje twijfelden we en vroegen we de weg. Volgens de man aan wie we het vroegen, was het nog minimaal een half uur lopen. We geloofden hem echter niet en zijn nog even verder gelopen en daar kwamen we toch op het plein! Jong en oud danste hier de tango (of de salsa?). We hebben hier een uurtje naar zitten kijken voor het weer tijd werd om terug te keren naar het hostel. Al met al nog een goed bestede avond/dag!

De volgende dag, oudejaarsdag, had het hostel een speciaal arrangement geregeld met eten, drinken, een feestje, brunch en eventueel late check-out. Hier kon je aan deelnemen voor 120 peso’s, wat ongeveer 18 euro is. Aangezien wij verder natuurlijk geen idee hebben wat we in Cordoba zouden kunnen doen voor Oudjaar besloten we hieraan mee te doen. Het eten stond op de planning voor pas 21:30, zoals dat gewoon is in Zuid-Amerika. Om niet met teveel honger de eerste biertjes naar binnen te werken, hebben we rond onze normale etenstijd even een stuk cake gegeten. Het was ook ruim voor etenstijd al erg gezellig met alle andere gasten in het hostel, in totaal een man of 15, waaronder nog 3 andere Nederlanders. Het eten was erg goed, een compleet been van een koe, met brood en salades. Schijnbaar een typisch Argentijns gerecht waarvan ik de naam iets is als “Pata” ofzo..

Om half 12 kwam vervolgens de eerste fles sterke drank tevoorschijn, waarmee iedereen afscheid moest nemen van het afgelopen jaar. Erg leuk om te horen wat zo’n diverse groep hostel bezoekers allemaal voor dingen hebben meegemaakt in een jaar tijd. Niet snel daarna begon het aftellen voor 12u en al toen… viel het vuurwerk heel erg tegen! Nadat we in het kleine Cafayate met kerstavond al overstelpt waren met vuurwerk om 12u, verwachtten we in het grote Cordoba nog veel meer voor Nieuwjaar. Er was op straat naast de mensen uit het hostel echter maar 1 ander groepje te zien en ook boven de stad zagen we weinig vuurwerk. Dus maar snel weer naar binnen om aan de champagne te gaan en te gaan feesten.

Na ongeveer 2 uur feesten in het hostel zijn we door gegaan naar een feestje wat georganiseerd werd door 4 hostels samen. Bij aankomst was hier echt nog geen mens te bekennen. Eén drankje kunnen we altijd wel even proberen dachten we en zodoende bestelde Harrie een liter bier! Dat duurde dus wel even om op te drinken en gelukkig kwamen de mensen van de andere hostels (en ook Argentijnen) in die tijd binnendruppelen en werd het toch een best gezellig feestje. Om 4 uur voelden we echter dat we niet meer gewend zijn aan hele nachten stappen en besloten we terug te gaan richting het hostel. Al met al was het een heel geslaagde oudejaarsavond geweest!

1 Januari is als gevolg van het feesten de dag ervoor een bijzonder nutteloze dag geweest. Eerst hebben we uitgeslapen tot een uur of elf en daarna eigenlijk de hele dag in het hostel gezeten; een beetje internetten, TV kijken en praten met de andere gasten die aan het bijkomen waren. Aangezien we na 3 dagen Cordoba nog steeds niets van de stad hadden gezien, besloten we ons verblijf nog met 2 nachten te verlengen, zodat we ook nog de stad konden bekijken.

De volgende dag zijn we begonnen met een rondje hardlopen (goede voornemens! ;)) en we zijn zoals bedacht de stad gaan bekijken. Op internet hadden we een wandeling gevonden die langs alle bijzondere punten leidde. Als je dan geen Lonely Planet wandeling hebt, dan is iedere andere ook wel goed. Je hoeft in ieder geval niet zelf na te denken over de meest ideale route langs de interessante gebouwen! De wandeling begon bij de plek waar zondagavond de markt was. Nu zag het er allemaal verlaten, leeg en weinig bijzonder uit. Wel fijn dat we ook gezien hebben hoe het is als er wel markt is, want overdag is het maar een saaie plek. Verder heeft Cordoba weinig echt bijzonders te bieden. Zoals op veel andere plaatsen hebben ze een leuk plein, met een kathedraal of kerk. Voor de echt geïnteresseerden in Cordoba, zou ik willen verwijzen naar de wandeling, daar staat alle informatie incl. details (helaas wel in het Engels).

Onze laatste dag in Cordoba hebben we vervolgens weer weinig gedaan. ’s Morgens weer een rondje hard gelopen, nagedacht wat onze volgende bestemming moest worden en een buskaartje gekocht, in het park gerelaxt met een fles wijn en zelf gekookt. De dag daarna hebben we weer voornamelijk in het hostel doorgebracht, omdat er weer gewerkt moest worden en daarbij hebben we nog wat meer gewandeld. Een lekker relaxte dag als voorbereiding op de zoveelste nachtbus.