De volgende ochtend werden we tussen 7.15u en 7.30u verwacht bij het reisbureau voor de toer door de Mekong delta. Het ontbijt was vanaf 7 uur, dus net te doen. Het uitchecken duurde wat langer, dus met haast naar de verzamelplek, waar we natuurlijk nog moesten wachten. Uiteindelijk werden we naar de bus geleid, die daar volgens andere toeristen al een uur stond. Na een rondrit mensen ophalen gingen we weer langs ons hostel voordat we op weg gingen naar de Mekong.

Na de busrit werden we op een boot gezet om eilanden te bezoeken. Als eerst werden de bijen geshowd, en konden we genieten van een kopje honingthee met snacks. Tijdens/na de thee werd alles wat je proefde gepromoot en verkocht – met name de bijenmelk was goed voor alles! Vervolgens gingen we door naar kleine 4-persoons bootjes, waar 2 mensen aan het roeien waren. Onderweg werd meerdere malen vanaf andere boten geroepen “give money, give money”, wat slechts irritatie bij ons opwekte. Die van ons deden heel hard hun best om iedereen in te halen, want dan waren ze sneller weer terug voor de volgende lading toeristen. Toch maar fooi gegeven..

De lunch vandaag was inclusief, en dat gingen we nu doen. Wel werd gewaarschuwd dat het niet veel was, en dat je echt de vis moest bestellen! Achteraf bleek het prima dat we niks bijbesteld hadden, want het was een goed bord vol.

Na de lunch gingen we weer naar een ander eiland, waar ze alles van kokosnoot maken! Olie, melk, snoepjes en drank, maar ook de buitenkant van de kokosnoot gebruiken ze als brandstof of verkopen ze voor het maken van de kokosmat. We konden het hele proces van kokosnoot tot snoepje bekijken en proeven, en natuurlijk kopen. Ook zijn we ergens naar een soort muziek/zang-optreden van arme lokale boeren, die we eventeel ook mochten sponsoren. Heel leuk was dat ze ook “happy birthday” zongen voor een Nederlander die jarig was!

Weer op het vasteland moesten we weer terug in de bus, waar je bagage in ligt, o ligt dat in die, onee jullie dan toch in die andere, pak je handbagage er maar uit (terwijl anderen er al in proberen te komen) en toch wisselen.. Omdat wij wel konden verzinnen hoe zoiets dan met de backpacks zou gaan, hebben we die er gelijk uit laten halen. In die andere bus was geen bagagevak, dus moesten de tassen voorin. De bus zat vol, klaar voor vertrek; hadden anderen ook nog bagage in de grote bus. De grote bus zou 20 minuten eerder aankomen, en de bagage zou geregeld worden. Onze chauffeur wist echter de weg niet zo goed, waardoor we een aantal keer 180 graden zijn gedraaid en er meerdere keren werd gezegd dat het nog 1,5 uur was. Vier uur later en erg hongerig kwamen we eindelijk bij ons hotel aan, en je raadt het al: van een Australisch echtpaar was hun bagage er niet!

Wij gingen alvast inchecken in het hotel. Om kwart over 7 konden we dan eindelijk op zoek naar een restaurantje! We gingen samen met 3 andere nederlanders (waaronder de jarige) eten, wat erg gezellig was.

De volgende dag gingen we eerst naar een “floating market”, wat deels op een groothandel op water leek! Na een rijstpapier/noodle-fabriek te hebben gezien en een loodsopslag voor rijst bezocht te hebben, gingen we weer terug richting hotel waar we in de buurt nog goedkoop geluncht hebben.

Na de lunch zijn we met een ferry het water overgestoken en hebben we een een krokodillenboerderij gezien. Die beesten kunnen 80 jaar worden, en hebben genoeg aan 1x per week eten. Wat het idee achter die boerderij was? Puur commercieel, sommigen bleven leven voor het leggen van eieren, andren werden gebruikt voor het leer of voor het vlees. Minder ideeel dan we dachten dus! Onderweg moest er weer wat gewisseld worden van bus, om half 8 ’s avonds bij het “floating hotel” aan te komen.

De volgende ochtend moesten we vroeg opstaan, want om 9 uur vertrok onze speedboot naar Cambodja, en daarvóór gingen we naar een “floating” dorpje waar mensen leefden van de visserij en viskwekerij. Het stonk hier wel, maar dat kwam omdat de mensen hun eigen visvoer maakten! Kostenbesparing.

Het laatste stukje van de toer was de boot naar Phnom Penh, hoofdstad van Cambodja. Onderweg moesten we 2x aanleggen, bij de Vietnamese grens en bij de Cambodjaanse grens waar we een visum moesten kopen. Rond een uurtje of 2 ’s middags kwamen we aan in Phnom Penh, in het volgende land met nieuwe avonturen.