De trein kwam rond kwart over 5 aan. Slaperig stapten we uit, op zoek naar iemand die ons op zou wachten. Meerdere Vietnamese mannetjes spraken ons aan, maar niemand met “mr vandervegt?” – tot die ene man ons aansprak. Hij was van het bureau waar we online een cruise hadden geboekt en dus volgden we hem.

Buiten het treinstation had hij zijn motor gepakt, en een motor-taxi geregeld. Daarmee konden we naar zijn kantoor. Achterop. Met de backpacks en overige bagage! Nou vooruit, proberen dan maar.. En het ging verrassend goed! Deels te danken aan de overmatig voorzichtige rijstijl en het weinige verkeer vanwege het vroege tijdstip. Bij het kantoor aangekomen moesten we nog 2 uur wachten; het kantoor gaat pas om 8 uur open! Voor ons een half uurtje eerder, en om 8 uur zaten we in de bus.

De bus kwam rond lunchtijd aan bij Halong bay, 150 km verderop. Daar gingen we aan boord van “Elizabeth Sails”, waar we na het inchecken in de kamer van de lunch genoten. De eerste dag bezochten we een grot, en hebben we gekanood bij een “floating village”, een drijvend dorp. ’s Avonds hebben we wat gezwommen, en de durfals (uiteraard onder leiding van Harrie) sprongen van de boot in het water. Dat is ruim 7 meter! Na het zwemmen genoten we van een relaxte avond met kletsen en “squid-fishing” (de karaoke avond totaal negerend).

Dag 2 bestond uit een bezoek aan Catba eiland. In de ochtend hebben we een berg beklommen. Na de lunch zijn we met twee Amerikanen naar het strand gegaan, en hebben daar gezwommen. Vreemd genoeg niet afgekoeld, want het water was erg warm! Later in de middag gingen we naar het apen eiland. Dit heette zo, vanwege de vele apen die eind van de middag naar het strand trekken. Hier was weer gelegenheid tot kanoën, maar de groep buitenlanders verkoos het zwemmen – ditmaal in wat koeler water!
’s Avonds weer een fijne avond, en weer met squid-fishing. Squid-fishing blijkt inktvis vissen te zijn. Aan een van de hengels hing naast een plastic visje als aas ook een enorme schroef! Vreemd dus dat we niks hebben gevangen…

De volgende ochtend konden we uitchecken en voeren we naar de kust terug. Op de route voeren we ook langs het symbool van Halong bay, namelijk 2 kussende kippen. Na het aanmeren kregen we nog een lunch aan land. Hier hoorden we dat we de cruise onbewust perfect hadden getimed, want alle tours voor de volgende dag(en) waren geannuleerd vanwege de tyfoon die eraan zat te komen! Zelfs Hanoi zou slecht weer krijgen de komende dagen, dus mooi dat we daar de volgende ochtend weer vertrokken!
Met de bus in Hanoi aangekomen verbleven we in hetzelfde hotel als onze nieuwe vrienden van de boot, zodat we samen konden eten en een biertje konden drinken. De volgende ochtend vroeg vertrokken we met de taxi richting het vliegveld voor onze vlucht, om naar het zuiden van Vietnam te gaan.