Terugblik: Chili

Na drie keer in Chili geweest te zijn, in totaal een dag of 15, vonden we dat we er nu toch wel een terugblik over moesten schrijven. Ons eerste bezoek aan Chili zal hier weinig aan bijdragen, op een vliegveld krijg je weinig van het echte land mee..

Dan ons tweede bezoek. Dit was in noord-Chili en hier kwamen we aan na onze reis door Bolivia. Daar werd ons bij het inchecken in een hostel gelijk duidelijk dat we hier niet meer in een ontwikkelingsland oid zijn. Een hostel kost bijna 15 euro p.p.p.n. en een dineetje voor twee kost zo’n 30 euro.. Ook in de rest van Chili zijn dit normale prijzen, dus iets om rekening mee te houden! De reden dat de economie het zo goed doet in Chili komt door de export;  tegenwoordig komt 75% van de wereldproductie aan koper er vandaan en vroeger waren het vooral de stoffen die gebruikt werden voor kunstmest.

Bij het verlaten van San Pedro zie je al gelijk iets anders bijzonders van Chili. Van de droogste woestijn ter wereld, kom je ineens in de ruige Andes. Deze loopt helemaal door tot aan het volgende bijzondere landschap: Patagonië. Hier zijn wij helaas niet geweest, maar het geeft wel aan dat er veel diverse gebieden te vinden zijn. Ook zorgen de woestijn, de Andes en Patagonië er samen met de oceaan in het westen voor dat Chili eigenlijk ook een “eiland” is. Deze gebieden zijn zo onbegaanbaar en uitgestorven dat bijvoorbeeld ziektes geïsoleerd blijven en het klimaat anders is dan de buurlanden!

Verder is Chili ook bijzonder geschiedenisrijk. We vertelden al over de haven van Valparaíso, wat ooit de belangrijkste havenplaats van Zuid-Amerika was (tot de aanleg van het Panamakanaal) en over ons bezoek aan het Pinochet museum. Verder hebben ze ook nog ooit oorlog gevoerd met Bolivia en zijn ze bezet geweest door de Spanjaarden. Teveel geschiedenis om in de tijd die wij er hebben doorgebracht allemaal op te nemen!

One Response to Terugblik: Chili

  1. pdevries.

    dit verhaal was niet zo heel intresant,voor ons wel jammer maar van die anderen hbben we wel van genoten.geniet maar met carnaval in Brasilie.dat gunnen we jullie van harte.groetjes van Opa en Oma Kuunder.

Geef een reactie

'