Het Rusty-K hostel waar we in zaten, sloot met kerst. Dat betekende dat we de 24e moesten uitchecken en een ander onderkomen voor de kerst moesten vinden. We waren al diverse (>15) hostels en hotels in gelopen met de vraag of ze open waren met kerst. De enkeling die daar “ja” op antwoordde, was volgeboekt. Leuk plan, kerst in Cafayate! We hadden echter twee beschikbare plekken gevonden: één erg goedkoop hostel, en één duur(der) “hospedaje”, wat op een hotel leek. Het was tenslotte kerst, dus wij kozen voor degene met zwembad en vlakbij het centrum.

Kerstavond is heel veel gesloten. De twee restaurants die open waren, waren enorm druk! We hadden eigenlijk zin in pizza, maar dat zat er niet in: kerstavond betekent een speciaal duur kerstmenu. Omdat we weinig keus hadden, besloten we in het ene restaurant zonder wachtrij te gaan eten. Hier kregen we echter het vlees wel geserveerd op een grill, zodat we ook een – traditioneel Nederlands met kerst – steengrill-avondmaal hadden!

Eerste kerstdag hebben we een deel doorgebracht met skypen / bellen. Bij familie van der Vegt konden we zelfs via de webcam een rondleiding krijgen door de keuken, waar de voorbereidingen voor het kerstdiner in volle gang waren!

Ook nu hadden we niet veel keus in de restaurantjes, maar gelukkig wat meer keus van de kaart. Helaas weer geen pizza! Tijdens het eten begon het echter te druppelen, waarvan ze de overlast mbv parasols probeerden te beperken. Toen we nèt klaar waren met eten, brak de hemel open! Wij renden naar binnen, maar moesten na t betalen toch naar t hotel terug. Het minderde niet, dus zijn we in onze feestelijke kleding door de regen teruggerend!

Tweede kerstdag is vrij Nederlands (Engelsen / Canadezen hebben nog “Boxing Day”), en dat is dus in andere landen geen feestdag. Mooi voor ons, want dan gaat alles weer open! Zo ook de verkoop toko van de buskaartjes, zodat we vast een kaartje voor donderdag konden kopen naar (San Miguel de) Tucuman.

Tweede kerstdag is de verjaardag van Sjaak (Pleunie’s broertje). Om middernacht hadden we al contact gehad, maar we hadden ook een skype afspraak gemaakt voor overdag. Eerst gingen we naar de kaasboerderij in de buurt, “Quesos de cabras”. Na een wandeling van 20 minuten kwamen we bij de kaasfabriek aan. We hoopten op een rondleiding, maar we moesten het doen met wat kaas dat aan het rijpen was achter glas. Gelukkig was er (voor Harrie) wel de mogelijkheid om te proeven. Voor €1,50 kreeg hij 4 geitenkaasjes, 3 koeienkaasjes, 2 gemengde blokjes en een “dulche de leche”. De kazen waren volgens Harrie bijzonder lekker, dus hebben we een klein stukje gekocht.

Bij terugkeer was het tijd voor onze afspraak met Nederland. Bij huize Verbon was er onlangs een nieuwe tv aangeschaft, zodat Harrie en ik levensgroot op tv te zien waren via de webcam! De hele familie zat op de bank, zodat we kerst toch een beetje “samen” met familie hebben doorgebracht!

Ook bij de overburen van Nanni’s besloten we nog even te gaan wijnproeven. Die hadden ook weer prima wijnen! Zo hadden we volop de hoogtepunten van het wijndorpje meegepikt, en konden we de volgende dag met een voldaan gevoel door naar de volgende stad.