De vlucht naar Rio had maar liefst twee tussenstops en zou in totaal zo’n 8 uur duren. Dat is dus het nadeel van een goedkope vlucht… De tweede tussenstop duurde ongeveer drie uur en daar hadden we gratis wifi. Geen probleem om onszelf te vermaken dus! We hadden gekozen om naar het nationale vliegveld van Rio te vliegen omdat dit midden in de stad ligt. De reis naar het hostel is dan korter en goedkoper. Nog een bijkomend voordeel is dat je mooi over de stad aan komt vliegen en een supermooi uitzicht hebt!

Na de landing hebben we even gekeken of we een bus konden vinden, maar dat lukte niet zomaar dus hebben we maar een taxi genomen naar het hostel waar we 1 nacht zouden doorbrengen. Voor carnaval hadden we namelijk een appartementje geboekt, alleen zijn we uiteindelijk 1 dag eerder gevlogen omdat dat veel goedkoper was. Deze nacht in het hostel werd nog waardevoller toen we daar hele goede tips kregen over de parades (bloco’s) waar we heen moesten met carnaval. Deze informatie hadden we in ons appartementje veel moeilijker gekregen. De volgende dag weer uitgecheckt met de belofte weer terug te komen na carnaval als we langer in Rio bleven.

In ons appartementje hadden we ook nog 1 dag voor het carnavalsgeweld los zou barsten. Die hebben we voornamelijk gebruikt om alles in te richten en de omgeving te verkennen. Het was heel fijn om weer eens iets voor jezelf te hebben, daar kijken we ook al echt naar uit als we straks weer thuis zijn.

Carnaval begon met een bezoek aan Bloco de Carmelitas. Dit is in de wijk Santa Teresa. Dit is een wijk die op een heuvel ligt. Na de metro moesten we dan ook nog aardig omhoog klimmen om er te komen. Tijdens de beklimming zagen we steeds meer mensen, totdat het uiteindelijk helemaal vol stond. We besloten op een kruising maar te wachten op wat er verder ging gebeuren. Na een paar uur kwamen er twee wagens voorbij met een band erop en toen die voorbij waren begonnen de mensen weer te vetrekken. Na enig aarzelen hebben we maar besloten dat dit het dan blijkbaar was en zijn wij ook weer vertrokken.

De volgende dag stond Cordão do Bola Preta op de planning. Dit is de grootste bloco van Rio met meer dan twee miljoen mensen. Gek genoeg duurt deze van 9u ’s morgens tot 2u ’s middags. En dat is dan niet eerst de vroegste bloco, die begon al om 6u! Bij aankomst in de wijk waar deze optocht was, was het al ongelooflijk druk op straat. Na enige dringen hadden we toch een mooi plekje bemachtigd, met hele leuke Brazilianen rond ons die van alles vertelden en hun drankvoorraad met ons deelden. Zo heeft Pleunie een nieuwe drank ontdekt: bier gemixt met energydrank! Ook hier hield de optocht uiteindelijk niet meer in dan een optocht van een paar wagens waarop een band stond, dus blijkbaar is dat dan toch het concept “Bloco”..!

Zondag hebben we het wat kleiner aangepakt. We zijn begonnen op de nog grote Banda de Ipanema en van daar zijn we terug gewandeld naar ons appartement. Onderweg hadden we dan nog verschillende bloco’s waar we langs wilden, variërend van 150 tot 1500 man. Een stuk kleiner dan 2 miljoen! Bij al die verschillende bloco’s werd wel ons beeld bevestigd dat het niet meer is dan een band op een wagen.

Maandag was dan de dag dat we naar het Sambodromo zouden gaan. Hier vind de optocht plaats die in Nederland altijd op tv te zien. Er zit aan deze optocht een heuse competitie vast, met promotie en degradatie. Op zondag en maandag is het de beurt aan de “topklasse”. De groep die als laatste eindigt van deze dagen degradeert naar een klasse die op vrijdag en zaterdag de optocht doet. De winnaar van dIe lagere competitieklasse promoveert dan naar deze topklasse (net als eerste- en eredivisie in Nederland). In het hostel waar we zaten had iemand al een heel verhaal gehouden dat we beter op zondag hadden kunnen gaan, want alle winnaars van de afgelopen 5 jaar zaten op die dag.. Nou ja, aangezien we de kaartjes al hadden dus maar gewoon op maandag, is ook topklasse dus het zal wel goed zijn.

Ook het transport naar de Sambodromo hadden we erbij gekocht. Deze service vertrok bijna bij ons voor de deur, dus erg gemakkelijk. We hadden gekozen voor de bus van kwart voor 6 ‘s avonds, dan zouden we op tijd in het Sambodromo zijn. De kaartjes die we hadden, was namelijk met vrije plaats keuze en we wilden wel op een goede plek zitten! Het transport verliep wat rommelig, we moesten wachten op mensen die er niet waren of zoiets, maar tegen 7u waren we toch in het Sambodromo. Na een kleine 2 uur wachten begon de eerst groep met optreden en wat een verschil was dit met de bloco’s! Elke groep bestaat uit drie- tot vierduizend mensen en tientallen schitterende wagens. In totaal heeft een groep 85 minuten de tijd om van begin tot eind door het station te gaan. In het midden van het stadion (je moet dit voorstellen als een lange straat, met aan weerszijden tribunes) zit de jury. Wij zaten iets meer naar het eind, maar konden alles toch prima zien. Je begrijpt wel dat als iedere groep 85 minuten heeft (en die gebruiken ze voor 99%), dat het laat kan worden met een begintijd van 21u. Na 4 groepen te hebben gezien was het 03:30 uur en vonden wij het wel genoeg en zijn we op huis aan gegaan.

De volgende dag voelde Harrie zich niet helemaal fit en hebben we uiteindelijk geen carnaval meer gevierd. Zo kwam er na vier dagen dus een eind aan ons carnaval avontuur in Rio. Verrassend met de diverse bloco’s en met een schitterend hoogtepunt in het Sambodromo. Woensdag hebben we bij toeval nog de uitslag van de samba parade gezien via een scherm op het strand van Copacabana. De nummers 1 en 2 van dit jaar kwamen uit (onze) maandag! Helaas hebben we de nummer 1 niet gezien, wat dat was de laatste groep. De nummer twee hebben we gelukkig wel gezien en die stonden maar 0,3 punten achter. Ze waren dus bijna net zo goed (en als we eerlijk zijn, wij zien het verschil toch niet..). En gelukkig hebben we niet geluisterd naar die jongen die zeker wist dat de zondag beter zou zijn!